Malý byt? Nevadí – stačí chytré nápady

Stále viac rodín býva v malých panelových bytoch, kde je každé miesto vzácne a je potrebná ho efektívne využiť. Čo keby ste skúsili s priestorom, ktorý máte k dispozícii, urobiť trochu viac? Lepšie ho využiť alebo zariadiť, aby fungoval presne tak, ako potrebujete? Máme pre vás niekoľko chytrých nápadov, ako docieliť dobrého usporiadania a tým získať voľný priestor pre žitie alebo šikovné úložné priestory.

Spracované z časopisu Panel Plus

Dôležité je vedieť, čo od priestoru očakávame a premyslieť, ako zabezpečíme pohodlie pre všetkých členov rodiny. Dnes nie je nezvyčajné, že štvorčlenná rodina býva v menšom panelovom byte s rozmermi 50 metrov štvorcových. Koľko miesta připadane na každého člena rodiny možno ľahko spočítať. Ak teda máme nedostatok podlahovej plochy, ako môžeme dosiahnuť väčšieho priestoru? Nové možnosti nám poskytnú steny, miesta u stropov a funkčný nábytok. Schválne skúste spočítať, koľko metrov štvorcových, prípadne kubických je nevyužitých na vašich stenách a tiež v priestore do výšky.

Obývačka, miestnosť plná možností
Obývacia izba je miestom, kde dochádza k spoločnému stretnutie. Dnes ale môže plniť aj iné funkcie. Často sa stretávame s prepojením kuchyne a obývačky alebo využitím obývacej izby na spanie. Oboje je možné a dokonca možno prepojiť aj všetko dohromady. Na oddelenie rôznych zón nám môžu poslúžiť skrine v priestore, ktoré môžu byť až k stropu, a tak tvoriť priečky. Tým získame aj obojstranný úložný priestor, z jednej strany pre televíziu a pre knihy, zo strany druhej napríklad pre oblečenie. Najvhodnejším riešením je použitie skrine PAX, ktorá je veľmi variabilný a aj v prípade zmeny preferencií vnútorných dispozícií poslúži práve tak, ako potrebujete. Veľký výber je tiež v dizajne dverí skrine. Ďalším tipom je nechať skriňa z jednej strany bez dverí a treba len zakryť závesom, ktorý nám celý priestor zútulnia.

V malej kúpeľni myslite vertikálne
Kúpeľne mnohokrát nemajú viac ako tri metre štvorcové. Tu platí pravidlo stavať do výšky dvojnásobne. Máte nad práčkou police alebo iné úložné priestory? Nie?
Tak nezostáva než to napraviť a mať napríklad čisté uteráky vždy po ruke. Alebo využiť inteligentný skriňa LILLÅNGEN, ktorá vám poskytne rovnakú kapacitu, ale na zemi zaberie len polovicu miesta. Najviac sa hodí na špinavé prádlo, ktoré dokonca môžete podľa potreby triediť. Vďaka nastaviteľnému sušiaku v sprche alebo nad vaňou je zase bielizeň na sušenie sústredené na jednom mieste a keď uschne, stačí sušiak zaklapnúť.

Pravá vidiecka kuchyne v panelovom dome

Prečo by ste sa mali vzdať svojho sna o vidiecke kuchyni len preto, že bývate v malom panelovom byte v meste? Najlepším riešením, ako umiestniť všetko potrebné, je využiť výhody vysokých stropov. Môžete si vystavať skrine do výšky, alebo na prázdnu stenu umiestniť tyč FINTORP, vďaka ktorej budete mať po ruke všetko, čo často používate. S pohyblivými elementy sa kuchyne stane hneď praktickejšie. Napríklad servírovací stolík BEKVÄM vám nebude nikdy prekážať, ale pritom ho máte po ruke vždy, keď ho potrebujete. Nielen, že má v sebe veľa úložného priestoru, ale horná doska sa dá použiť k príprave pokrmov. Ďalším nápadom je zriadiť si v kuchyni malý ostrovček, ktorý má úložné priestory k dispozícii zo všetkých strán a na vrchnej časti môžete priestor využiť pre sporák alebo ako dosku na prípravu pokrmov.

Text: Lucie Czechová, Foto: IKEA

Patrik

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *