Plánujete osvetlenie kuchyne?

Svetlo v kuchyni je dôležité nielen pre prípravu jedál, ale i pre bezpečný pohyb všetkých jeho užívateľov. Nemalo by preto svietiť iba jedným smerom a visieť tak vysoko, aby vadilo pri prechode. Ideálnym sa teda javí klasické stropné svietidlo s mliečne zafarbeným krytom, ktorý zaisťuje svetlo príjemnej intenzity s difúznym rozptylom. Obľúbeným riešenia bývajú fabiony poskytujúce svetlo odrazom od stropu.

Tu však platí, že by sme ich menšie svetelnej intenzity mali využívať len v kuchyniach s vysokými stropmi alebo v krajných prípadoch v bytoch, kde nemožno umiestniť elektrické vývody na strop. Jednotlivé kúty v kuchyni si potom žiadajú individuálne svetelná slnka. Nad jedálenským stolom by mal visieť svetelný zdroj taký, ktorý navodí príjemnú atmosféru. Mal by rovnomerne osvetľovať stôl, a zároveň neoslňovať. Takému účelu vyhovujú svietidlá s matnými tienidlami.

Samotná kuchynská linka by mala byť osvetlená tak, aby svetlo dopadalo na celú pracovnú plochu v dostatočnej intenzite, pričom by sme sa mali vyvarovať akéhokoľvek zafarbenia zdroja svetla. Potom by sme totiž mohli ľahko prehliadnuť neprirodzený odtieň potravín, ktorých doba trvanlivosti sa blíži ku svojmu koncu.

Pre esteticky príjemný vizuálny efekt je vhodné už pri projektovaní kuchyne myslieť na vnútorné osvetlenie skriniek. Potom stačí vypnúť stropné svetlo a pre efekt rozsvietiť decentné integrovaná svetla v skrinkách. A keď sa na stôl postaví a rozsvieti svietnik, vytvorí sa ta pravá intímna atmosféra pre strávenie príjemných chvíľ nad lahodným pokrmom. Svetlá a akékoľvek ďalšie doplnky do kuchyne kúpite napr. V známych hobbymarketoch ako je Baumax, Obi, Hornbach, Bauhaus

Foto: DREAMSTIME

Patrik

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *